Сдружаването на фермерите в кооперативи на регионален принцип е единственият път за оцеляване на малките стопанства. Около това становище се обединиха членовете на Националната овцевъдна асоциация, които се събраха на четвърта среща днес в...
Сдружаването на фермерите в кооперативи на регионален принцип е единственият път за оцеляване на малките стопанства. Около това становище се обединиха членовете на Националната овцевъдна асоциация, които се събраха на четвърта среща днес в Смолян.
Обединяването на стопанствата на четирима или шестима фермери от даден район е възможност да устоят на конкуренцията и да не продават млякото и месото си на безценица, смята зооинженерът Бисер Чилингиров.
Бисер Чилингиров - председател на Националната овцевъдна асоциация: "За да може да затвориме цикъла с повече овце, с повече пари, когато са повече хора има и повече пари, за да закупиме по-малко техника. Не да купуваме четирите човека или шестте човека трактори, сенокосачки, а ние с един трактор, с една косачка да използваме, с една машинна зала, с едно помещение за правене на сирене или кашкавал или минимандра, за да може да бъдем по-ефективни."
Затварянето на цикъла на производство с готов специфичен продукт - сирене или кашкавал от определен географски район, е другата възможност за развитие на овцевъдните ферми.
Бисер Чилингиров: "Когато има такива семейни ферми, когато има сдружения, обединения, ще се правят различни продукти. И тези продукти така един път ще бъдат търсени, втори път ще бъдат реклама за самата ферма, фермера и трето за района."
Готовите продукти от планинските стопанства освен това са и екологично чисти, а това е качество, което все повече се търси, убедени са фермерите.
Полет на началника на щаба на либийската армия загуби радиовръзка над Анкара