НОВИНИ

Руши се фасадата на Националната галерия

Мазилката по фасадата на Националната галерия започна да пада, заради продължилото застудяване и обилното снеготопене. Проблемните участъци се намират близо до два от улуците, отвеждащи вода от покрива на бившия Царски дворец.

руши фасадата националната галерия
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 07.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Мазилката на сградата, която е паметник на културата, е била ремонтирана през 2003 година. Ръководството на галерията е предприело всички мерки по обезопасяване на зоната. За проблема са уведомени Министерството на културата и Националния институт за недвижими културни ценности. Според техните предписания фасадата ще бъде възстановена в първоначалният ѝ вид. Ремонтът ще започне когато стената изсъхне и климатичните условия позволяват. През това време галерията е отворена за посетители и изложбите в нея продължават.

Слава Иванова, директор на Национална галерия: "Обрущената мазилка се намира на места, които са далеч от пешеходните пътеки, независимо от това ние сме обезопасили района с една лента, със която сме оградили, така че няма опасност за посетителите. Няма падащи тавани, няма притеснение. Ние всичко, което е необходимо, сме предприели. Следим задължително климатичното състояние и в залите, защото за нас е важно, както опазването на сградата, към която се отнасяме и като към произведение на изкуството. Така и състоянието на всички произведения, които към момента се намират в тази сграда".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическа обиколка на корупцията в Мексико
Туристическа обиколка на корупцията в Мексико
​Българче спечели международен конкурс за рисунки
​Българче спечели международен конкурс за рисунки