НОВИНИ

Папа Франциск пристигна в Скопие

Папа Франциск пристигна в Северна Македония. Главата на Римокатолическата църква бе официално посрещнат от президента Георге Иванов и премиера Зоран Заев по традиционния македонски начин, с хляб и сол.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:28, 07.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
папа франциск пристигна скопие

Папа Франциск е първият папа, който стъпва на македонска земя 25 години след установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Затова той е много очакван тук.

Официалната церемония по посрещането ще бъде в президентския дворец. Той ще има последователни срещи с Георге Иванов и премиера Зоран Заев, а след това с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус, пред които ще произнесе своето първо слово на македонска земя.

Следва посещение в къщата-музей "Майка Тереза". Именно папа Франциск през 2016 г. провъзгласи майка Тереза за светица. Тя е католичка, албанка, но е родена през 1910 година в Скопие. Тя е една от причините за посещението на папа Франциск в Северна Македония.

След това на площад "Македония" ще бъде отслужена Светата литургия, на която се очакват 15 000 души. Не само от Македония, но от Хърватска, Албания, Косово. Ще последват срещи с младежи и католически свещеници.

Очаква се към 18.30 местно време папата да отлети за Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха на свобода три мечета
Пуснаха на свобода три мечета
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Глас за изкуството
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Глас за изкуството