Папа Франциск отказа да приеме оставката на кардинал, съден за педофилия

Папа Франциск възмути жертви на педофилия, след като отказа да приеме оставката на кардинал, осъден по скандално дело. Френският кардинал Филип Барбарен беше осъден на 6 месеца условно, защото не докладвал на властите за сексуални посегателства над малки момчета от свещеника Бернар Прейнат през 80-те и 90-те години. След осъдителната присъда, която Барбарен обжалва, той дал оставката си във Ватикана. Папа Франциск обаче изненадал всички, като не я приел.

от БГНЕС
22:22, 19.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
папа франциск отказа приеме оставката кардинал съден педофилия

"Не очаквахме такава ситуация, която е точно по средата на двата варианта, които смятахме за възможни", казва председателят на Конференцията на френските епископи Жорж Понтие.

Папата, който се срещнал с Филип Барбарен лично, изтъкна като мотив за решението си презумпцията за невинност, след като обжалването още не е минало.

"Оставам на поста, но ще се отдръпна от управлението на диоцеза", заяви Барбарен.

Ситуацията предизвика възмущението на мъже, които са били жертва на сексуални посегателства като малки.

"Мисля, че този папа ще успее да убие католическата църква", казва Франсоа Дево, съосновател на организация на жетвите на посегателства.

Друг член на организацията нарече решението на папата "шокиращо" и каза, че не може решението на първата инстанция на съда да се игнорира сякаш не съществува.

Скандалът идва на фона на протеклия наскоро събор във Ватикана, свикан точно за изграждане на стратегия за борба със сексуалните посегателства от свещеници и прикриването на престъпленията им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руският министър на отбраната на визита в Дамаск с послание от Путин за Асад
Руският министър на отбраната на визита в Дамаск с послание от Путин за Асад
Референдум: Криза или стабилност ни очаква през следващите месеци в НС
"Референдум": Криза или стабилност ни очаква през следващите месеци в НС