НОВИНИ

Ридаещи мигранти посрещнаха папата в Лесбос

Папа Франциск се срещна с мигранти и бежанци, настанени в лагера Мориа на гръцкия остров Лесбос – сегашната входна врата за Европа за десетки хиляди хора. Плакати „Помощ“ посрещнаха папата и придружаващите го вселенски патриарх Вартоломей и архиепископът на Атина и на цяла Елада Йероним II..

ридаещи мигранти посрещнаха папата лесбос
bnt avatar logo
от БНТ
13:46, 16.04.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Ридаещи мигранти и деца без придружители, предприели сами рискованото пътуване до Гърция, посрещнаха днес папа Франциск в приемния център Мория на остров Лесбос.

"Днес исках да бъда с вас. Искам да ви кажа, че не сте сами", заяви Франциск в реч пред мигрантите. "Ние дойдохме, за да обърнем внимание на света към тази тежка хуманитарна криза и да молим за нейното разрешаване", каза още той.

Много бежанци коленичиха и не сдържаха сълзите си при наближаването на папата. Други скандираха "Свобода! Свобода!", докато той преминаваше.
Без да може да овладее риданието си, мъж коленичи пред папата и каза: "Благодаря, Боже! Благодаря! Моля те, отче, благослови ме!" Група непълнолетни момчета, стигнали без родители до гръцкия остров след опасно пътуване от родните си страни, приветстваха на входа на лагера папата. Някой носеха сирийския флаг.

После Франциск, придружаван от вселенския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, продължиха към жените и децата, чакащи зад ниска метална бариера. Те се здрависваха с тях и потупаха някои от децата по бузите, а част от събралите се бежанци правеха снимки с мобилните си телефони.

;

Деца предлагаха на папата свои рисунки и Франциск похвали едно момиченце за картината й, която предаде на персонала си със заръката да не я сгъват.
"Бежанците не са числа, те са хора, които имат лица, имена, истории и трябва да бъдат третирани като такива", написа в Туитър папа Франциск.

В лагера Мориа има близо трите хиляди обитатели, сред които много семейства с малки деца, настанени при мизерни условия според неправителствените организации.

Кратката среща в Мориа ще завърши с молитва за жертвите на миграциите в памет, на които тримата прелати ще хвърлят венци в морето. От началото на годината 375 души, главно деца, се удавиха при опит да прекосят Егейско море.

Както предава АФП, папа Франциск възнамерява да вземе със себе си десетина бежанци от уязвими групи, пристигнали на острова преди 20 март, когато влезе споразумението ЕС-Турция за връщане на мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска
Протестиращи затвориха движението през град Димово
Протестиращи затвориха движението през град Димово