НОВИНИ

Парламентът в Скопие обсъди закон, който ще повиши статута на албанския език

Парламентът на Македония обсъди проектозакон, който ще гарантира официалната употреба на албански език в страната. Предложението е критикувано от опозиционния ВМРО-ДПМНЕ, който посочва, че така ще се застраши националното единство. Етническите албанци са около една четвърт от двумилионното население на Македония, а албанският е официален език само в районите, където малцинството е поне 20 на сто от населението.

парламентът скопие обсъди закон повиши статута албанския език
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 15.11.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

През 2001 г. етнически албански бунтовници предизвикаха бунтове срещу македонските власти, в които загинаха над 100 души и завършиха със споразумение, осигуряващо по-големи права на малцинството.

Но много албанци все още се смятат за жертва на дискриминация, особено по отношение на икономическите инвестиции.

Новият закон ще разшири употребата на албански език на национално равнище, включително в съдебната, парламентарната и административната сфера.

Дясната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отхвърли законопроекта и каза, че той рискува да разруши крехката бивша югославска република.

;

През юни, след дълга политическа криза, социалдемократите в Македония взеха властта, след 10 години в опозиция, благодарение на коалиция с албански партии, създадена след като се съгласиха да подобрят правата на албанците.

Новината за плановете на коалицията предизвика протести на националисти в столицата Скопие.

Социалдемократическият съюз на Македония и съюзниците му обвиниха ВМРО-ДПМНЕ, че разпалва етническо разделение в опит да се върне във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската Дума обсъжда закон да признае чуждите медии като чужди агенти
Руската Дума обсъжда закон да признае чуждите медии като чужди агенти
 Самолет с 11 души на борда е паднал в Танзания
Самолет с 11 души на борда е паднал в Танзания