По-строги правила за Facebook Live

Два месеца след нападението в новезеландския град Крайстчърч, което беше предавано онлайн, Фейсбук въвежда ограничения за излъчването на живо. Решението на компанията беше обявено часове преди началото на форум в Париж за ограничаване на интернет екстремизма. Срещата е председателствана от френския президент и премиерката на Нова Зеландия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:41, 15.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Във Фейсбук започва да действа правилото "едно провинение" за услугата предаване на живо. Ако от социалната медия засекат потребител да нарушава правилата на компанията, той ще бъде лишен от правото да излъчва на живо за определен период.

Все още не е ясно колко дълъг ще бъде периодът на ограничението, както точно за какви провинения ще бъдат санкциите.

От технологичния гигант планират да въведат още рестрикции следващите седмици. За да бъдат "хващани" по-лесно и по-бързо нарушителите, от Фейсбук ще инвестират около 7 и половина милиона долара за технологии за анализ на видеа и снимки.

Мерки, които ако съществуваха преди два месеца, щяха да осеутят плановете на нападателя от Крайстчърч да се превърне в интернет-звезда. Атаките срещу джамиите, при които бяха убити 51 души, са били гледани онлайн от около 4 хиляди потребители преди Фейсбук да премахне видеото. За 24 часа от социалната медия са били отстранени един и половина милиона копия на атаката.

Факти, които накараха премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн да подеме своя борба срещу онлайн екстремизма с кампанията Призив от Крайстчърч.

На форума в париж присъстват лидери от Европа, Близкия изток и Канада и директори на технологичните компании Фейсбук, Гугъл, Туитър и Майкрософт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пети национален протест на специалистите по здравни грижи
Пети национален протест на специалистите по здравни грижи
Труп на мъж е открит в Костенец на метри от къщата на издирвания Стоян Зайков
Труп на мъж е открит в Костенец на метри от къщата на издирвания Стоян Зайков