НОВИНИ

Арестуваха шефа на спецпрокуратурата в Северна Македония

Арестуваха ръководителя на спецпрокуратурата на Северна Македония. Катица Янева, която е в оставка, беше задържана по искане на прокуратурата на страната във връзка с нейните показания около скандала "Рекет". Заподозряна е в злоупотреба с власт и лично облагодетелстване.

bnt avatar logo
от БНТ
16:38, 21.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Малко след 2 часа на обяд спецпрокурорката в оставка Катица Янева беше изведена от дома й, след като беше извършен обиск на жилището й и офисите, в които тя е работила.

Информацията за задържането беше потвърдена от прокуратурата, но засега няма данни за други арестувани.

Вчера Янева даде показания в продължение на 4 часа по скандала "Рекет", който тресе Северна Македония в продължение на седмици.

На 8 август аудио и видеозаписи, публикувани на сайта на италиански вестник разкриха, че македонският бизнесмен Орце Камчев, който е разследван за пране на пари и организирана престъпност, е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски и Зоран Милевски, които са му поискали 8 млн. евро, за да бъде спряно разследването срещу него. Смята се, че двамата са използвали именно помощта на Катица Янева.

През юли прокуратурата иззе телефоните на Янева и тя подаде оставка, с друг довод - неспособността на управляващите партии да постигнат консенсус за мястото на спецпрокуратурата в обвинението.

След като записите станаха публично достояние в началото на август, Катица Янева потвърди, че именно нейния глас присъства на тях, но защото разговаряла с Камчев за друго дело и действията й били изцяло легитимни.

Аферата "Рекет" подкопа авторитета на специализирана прокуратура, която беше създадена през 2015 г. на фона на политическата криза обхванала страната. Целта на институцията беше именно независимост и прозрачност при разследването на дела на високите етажи на властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват продажбата на белина като лекарство срещу онко- и други заболявания
Разследват продажбата на белина като лекарство срещу онко- и други заболявания
Пожар горя на сметището в Карлово
Пожар горя на сметището в Карлово