НОВИНИ

Полицията в Руанда е задържала няколко предполагаеми джихадисти

Няколко души, за които се предполага, че са набирали бойци за групировката "Ислямска държава", се намират в арест в Руанда, съобщи днес полицията. Това стана седмица след като в столицата Кигали полицията застреля ислямски духовник, заподозрян във връзки с терористичната групировка, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:29, 30.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
полицията руанда задържала няколко предполагаеми джихадисти

Руандийската полиция уби Мухамад Мугеманганго при опит да избяга от ареста. Той бил заподозрян, че вербува бойци за Сирия и Ирак, каза на пресконференция началникът на отдела за криминални разследвания към полицията Тео Бадеге.

Информацията и доказателствата, получени след ареста на Мугеманганго, доведоха до идентифицирането и задържането на още няколко заподозрени във връзки с терористичната мрежа, каза Бадеге.

Като доказателствен материал бяха събрани книги, сидита и послания в социалните мрежи, в които се проповядва джихад, допълни той без да посочи подробности за броя на задържаните .

Непосредствената цел на групата е била да осигури възможност на радикализирани руандийци да се присъединят към ИД. Групата е част от мрежа, действаща в района и извън него, каза Бадеге и отбеляза, че някои от заподозрените са успели да избягат от страната.

Тридесет и девет годишният Мугеманганго работел като заместник-имам в джамията Кимиронко в Кигали. Той бил и инспектор в руандийското министерство на образованието.

Информацията за смъртта му е първото свидетелство за ислямистко присъствие в преобладаващо християнска Руанда, където мюсюлмани са едва 2 процента от 11-милионното население.

Една от най-големите мюсюлмански организации в страната, "Руандийски мюсюлмани", заяви, че след тези събития започва да разпространява послания срещу радикализацията сред младежите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задачите на новия просветен министър
Задачите на новия просветен министър
Протест против еднополовите бракове в Рим
Протест против еднополовите бракове в Рим