НОВИНИ

Помощ за българите, пострадали при наводнението в Халкидики

Трети ден след началото на поройните дъждове в Северна Гърция, ситуацията в страната се нормализира. Основният проблем сега се оказват наводнените автомобили на отишлите да почиват на Халкидики българи.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска БТА
17:52, 19.07.2017
Чете се за: 02:21 мин.
По света

Във връзка с циклона "Медуза", който нанесе множество материални щети на гръцкия полуостров Халкидики, информираме, че българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в резултат на природното бедствие в Противопожарната служба в град Полигирос, съобщиха от Министерството на външните работи.

Необходимо е да бъдат предоставени данните на заявителя и на автомобила. В молбата българските граждани могат да посочат как желаят да получат уверението - лично, по имейл или по факс.

Същата процедура е валидна и за щети върху жилище, документи, лични вещи. Молбата за предоставяне на уверение може да бъде подадена на място на адрес - ул. Политехнио, 3, п.к. 63100, Полигирос, по факс - 0030 23710 22 798 и 0030 23710 21 981, или по електронен път на адрес pypoligirou@gmail.com.

Генералното консулство на България в Солун е в постоянен контакт с местните власти и има готовност да окаже съдействие на нуждаещите се за попълване и изпращане на молбите към Противопожарната служба в Полигирос. При необходимост от допълнителна информация българските граждани могат да се обърнат към Генералното консулство в Солун.

Владимир Писанчев, Генерален консул на България в Солун: Имаме две обаждания от вчера във връзка с изгубени документи. Изпратихме хора на място веднага когато разбрахме, че положението е критично, особено в Каламити, където имаше най-много пострадали българи. Изпратихме веднага хора, които да им окажат съдействие в първия най-страшния момент, да им кажа какво да направят, как да реагират, ние да им съдействаме пред администрацията, нещо да помогнем. В момента на сайта на външно министерство сме качили, понеже, най-голям е проблема със застрахователните компании, какво е необходимо да се направи ако някой иска уведомление, какво трябва да направи, че е настъпило природно бедствие щета.

Уведомление за щета се изважда само от едно място - противопожарната служба в град Полигирус. Застрахователните компании обясниха за "По света и у нас", че е необходимо първо да имате застраховка пълно автокаско, което покрива щети при бедствие. Второ, да имате застраховка за пътна помощ и трето веднага да уведомите своя застраховател за случилото се. И двата вида застраховки трябва да са международни. В противен случай, пътната помощ излиза в най-добрия случай около 1000 лева.

Много рядко шофьорите при заливане на автомобили могат сами да се погрижат за тях.

Димитър Стоянов, приемчик в автосервиз: При всички случай е добре да се изчака малко време, да се отворят всички врати на автомобила и капаци, да се огледа навсякъде, да се види дали не свети някой датчик. Въпреки всичко има и механични проблеми, които не се виждат, включително влизат навсякъде кал и боклуци, това тотално би попречило на автомобила да се движи нормално.

Дори и автомобилът да е засегнат по-малко е добре да се кара с повишено внимание, съветват експертите.

;

Константин Вълев, който със съпругата си и невръстно дете от няколко дни е на почивка в селцето Торони на гръцкия полуостров Ситония, е сред стотиците българи, засегнати от наводненията там. В опит да изчисти и изсуши наводнената си кола, днес я е разглобил на части. 5 литра вода са изтекли само от двигателя.

Константин Вълев, турист: Като цяло състоянието на колите е много тежко особено в планинските части на Торони, защото приливната вълна, която е след дъждовете, буквално потопи изцяло колите до средата на прозорците беше нивото на водата, което следователно дава и необратими щети върху двигатели, купето, електрониката на автомобилите. ....

Гръцките курорти на Халкидики се възстановяват бързо от наводненията след пороите, но дворовете на много комплекси са се превърнали в зона на пране.

Мнозина са в плен на повредените коли и не могат да се приберат в България.

Константин Вълев, турист: Единият вариант е да се викне автовоз. Цената ще варира между 200 и 300 евро горе долу, при положение, че се съберат 9 коли. Ако всеки индивидуално търси решение, по всяка вероятност за една кола може да е около 500 евро.

Тези, които имат застраховки, трябва да представят документ от гръцката полиция, за да бъде призната автомобилната им щета в България. Но в Ситония това също е проблем, защото след потопа предвижването е трудно. Константин все пак е оптимист. Надява се, че тази година му предстоят други, по-хубави почивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учението „Бриз 2017“ навлезе в заключителен етап
Учението „Бриз 2017“ навлезе в заключителен етап
Борисов очаква ЕК да разреши директна тръба от Турски поток към България
Борисов очаква ЕК да разреши директна тръба от "Турски поток" към България