НОВИНИ

Пореден протест срещу корупцията в Румъния

Независимо от студа хиляди протестираха в Букурещ. Демонстрантите искаха оставката на министъра на правосъдието, а повод за новия протест е намерението на правосъдния министър да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:18, 26.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Призиви за оставка и скандирания "Крадци". Площадът на победата в Букурещ отново се превърна в арена на протести срещу корупцията. Над 4 хиляди души участваха в демонстрацията заради отстраняването на Лаура Кьовеши.

- Тук сме, за да протестираме срещу кражбите, срещу корупцията и защото обичаме Румъния.

Бивша баскетболистка, дъщеря на прокурор, оглави Националната дирекция за борба с корупцията. За четири години, откакто тя е на поста над 1200 души бяха поведени под отговорност. Независимо, че медиите я определиха като символ в борбата с корупцията, правосъдният министър я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната. В четвъртък той обяви, че задейства процедура по отстраняването на Кьовеши.

Президентът на Румъния трябва да вземе окончателното решение дали тя да бъде отстранена. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивско село - разделено заради изграждане на компостираща инсталация
Пловдивско село - разделено заради изграждане на компостираща инсталация
„Посади си мартеница“ – новата инициатива на Екомузея в Русе
„Посади си мартеница“ – новата инициатива на Екомузея в Русе