НОВИНИ

Протести в Румъния след доклада на правосъдния министър

В Румъния протестираха, след като правосъдният министър заяви, че е задействал процедура по отстраняване от длъжност на директорката на антикорупционната комисия. Според министър Тоадер, тя се е намесила в работата на част от служителите си, а също така с коментарите си за корупцията пред световни медии, е накърнила имиджа на Румъния, а според протестиращите, правителството и в частност правосъдният министър са тези, които трябва да подадат оставка.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:55, 23.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света
протести румъния доклада правосъдния министър

36 страници доклад, в които правосъдният министър отправя остри критики срещу дейността на Националната дирекция за борба с корупцията и нейната директорка Лаура Кодруца Кьовеши.

Според министър Тудорел Тоадер, шефката на агенцията е ръководила в авторитарен стил, позволявала си е да се намесва в дейността на своите подчинени, а с изявленията си пред медиите, е накърнила имиджа на Румъния. С тези аргументи, той съобщи, че е задействал процедура по отстраняването ѝ от длъжност.

Тоадер Тудорел, министър на правосъдието на Румъния: Агенцията за борба с корупцията трябва да продължи работата си. Тя не е и не бива да бъде идентифицирана с директорката си. Действията ѝ през последната година накърниха образа както на агенцията, така и на цялата държава. Тя дискредитира авторитета на правителството и компетентните органи.

Става дума за коментарите на Кьовеши за спорния проектозакон за съдебна реформа, приет набързо в края на годината. Действията на правителството предизвикаха остри критики от ЕК, която изрази загриженост за независимостта на магистратите, както и серия от антиправителствени протести.

Самата Лаура Кьовеши е сред най-популярните личности в Румъния, заема поста от 2013 год. и се ползва с подкрепата на голяма част от обществото. Решението дали да бъде отстранена, трябва да бъде взето от президента Клаус Йоханис. Той обаче е противник на действията на правителството на Социалдемократите и веднага след изказването на правосъдния министър заяви, че застава твърдо зад шефката на антикорпуционната служба.

Хора се събраха на спонтанен протест в Букурещ, с искане на оставката на правителството и правосъдния министър, както и в други румънски градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво означава проектът на Илън Мъск за глобален високоскоростен интернет?
Какво означава проектът на Илън Мъск за глобален високоскоростен интернет?
Служителите в затворите отново излизат на протест
Служителите в затворите отново излизат на протест