НОВИНИ

Пореден протест срещу решение на Светия синод

Пореден протест пред Синодалната палата срещу решението на Светия синод духовници от Българската православна църква да не участват в честването на 1000-годишнината от основаването на архиепископията в Охрид.

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 22.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Решението на Синода от 14 май е взето след покана към представителите на българската църква за съвместно отбелязване на юбилея. Според протестиращите с този отказ се обслужват външни антибългарски интереси.

В неделя Светият синод излезе с позиция, в която се казва, че точно чрез присъствието на нейни представители на тържествата, би се извършило национално предателство, защото тогава Българската православна църква ще е длъжна да приеме, че Македонската църква е автокефална.


Стефани Тонева: Искаме решението от 14 май да се преразгледа, защото е против всички национални интереси, които държавата може да има в този момент.
Камен Мутафов: Дедите ни са мрели за това да сме едно, а сега започват да се въртят разни изкуствени причини, за да се каже защо не.
д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет": Ако са ни подали ръка и желаят нашата помощ, да я приемем или поне да започнем да правим всичко възможно да удовлетворим молбата им. Каква беше тя - нашата църква да стане църква майка на македонската и първа да я признае в посока автокефалност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи официален ангажимент на Хари и Меган като семейна двойка
Първи официален ангажимент на Хари и Меган като семейна двойка
Новото ръководство на АБВ в подкрепа за АЕЦ Белене и Южен поток
Новото ръководство на АБВ в подкрепа за АЕЦ "Белене" и "Южен поток"