НОВИНИ

КНСБ: Над 70% от домакинствата в страната живеят под стандарта за живот

Над 70% от българските домакинства живеят с по-малко средства от необходимите за издръжка на живот - това сочат данните на КНСБ за първото тримесечие на 2018 година. Заплатите се увеличават, но има и ръст при издръжката на живот. В София необходимите доходи за едно домакинство са значително по-високи в сравнение със средните за страната.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:35, 22.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Средно 2340 лева са нужни на едно четиричленно домакинство, за да живее нормално, според данните на КНСБ. Това означава, че всеки родител трябва да получава заплата от поне 1170 лева.

В София обаче са необходими 3055 лева.

Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка. С достатъчно средства разполагат едва 26 % от българските домакинства.

Повечето от тях - 73% , живеят без необходимите средства за нормален живот.

Любен Томев, директор на ИССИ към КНСБ: България е на първо място по диференциация и поляризация на доходите в Европейския съюз. 20-те процента най-богати фактически, разликата на техния съвкупен доход спрямо дохода на 20-те процента най-бедни е вече 8,2 пъти. Беше 6,6 нарасна на 7,7, сега е 8,2.
;

Данните показват, че близо два милиона българи живеят под линията на бедност, която за 2018 година е 321 лева. Спрямо миналата година, те са с около 180 хиляди по-малко.

Виолета Иванова, експерт КНСБ: Нарастването на общия доход и в частност работната заплата, води до намаление на домакинствата, които живеят с общ доход под линията на бедност.

България остава държавата с най-ниско заплащане на труда в Европейския съюз. Според изчислението на КНСБ, всяка година трябва да има средно покачване на заплатите от 12 %, за да достигнем съотношение поне 60% до 2022 година от равнището на заплатите в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съперниците на Перу на Мондиала: Отменете наказанието на Паоло Гереро
Съперниците на Перу на Мондиала: Отменете наказанието на Паоло Гереро
Почит към жертвите от атентата в Манчестър преди една година
Почит към жертвите от атентата в Манчестър преди една година