НОВИНИ

Поредна нощ на протести в Кемниц

Поредна нощ на протести в източния германски град Кемниц след убийството на германец, за което са задържани двама мигранти. Хиляди привърженици на крайнодесните "Алтернатива за Германия" и "ПЕГИДА" се събраха на шествие срещу бежанците и политиката на канцлера Ангела Меркел. Полицията арестува няколко души, които опитали да провокират към насилие. В същото време се проведе и контрапротест под надслов "Имай сърце, а не омраза".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:58, 01.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Хиляди привърженици на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и на антиимигрантското движение ПЕГИДА. Развяват германския флаг, носят снимки на предполагаеми жертви на престъпления, извършени от бежанци. Скандират "ние сме народът" и "Меркел трябва да си тръгне".

Кемниц се превърна в арена на сблъсъците между двете Германии - тази на антиимигрантски настроените и на противниците на ксенофобията.

Около 3000 души се включиха в контрапротест и призоваха убийството на 26-годишния германец да не бъде инструмент за политическа употреба.

Крайнодесните движения се възползват от ситуацията, окупирали са Кемниц и използват случилото се за своя облага.
Ларс Клингбейл, Социалдемократическа партия: Поведението на "Алтернатива за Германия" и опитът им да проповядват слово на омразата разделят обществото. Тази партия все повече призовава към крайнодесен екстремизъм и към насилие.

И двете шествия минават при засилени мерки за сигурност, след като през изминалите дни се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септемврийско лято: Очакват ни температури между 30 и 35 градуса
Септемврийско лято: Очакват ни температури между 30 и 35 градуса
Жена уби един човек и рани трима с нож в Северна Италия
Жена уби един човек и рани трима с нож в Северна Италия