НОВИНИ

Последни дни на подготовка преди визитата на папа Франциск у нас

Остават 10 дни до официалното посещение на папа Франциск в България. Епископът на Софийско-Пловдивската епархия ще е сред висшите духовници, които ще служат заедно със Светия отец по време на визитата му в страната. С монсеньор Георги Йовчев ви срещаме в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:42, 24.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По покана на Негово Преосвещенство монсеньор Георги Йовчев през 2002-а година папа Йоан-Павел Втори посети Пловдив. За този момент днес напомня статуята на Светия отец на прага на катедралата „Свети Лудвиг". 17 години по-късно епископ Йовчев с трепет очаква служението си с папа Франциск.

монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: За нас Светият отец папата е духовният баща на цялото християнство и е голяма радостта ни. Папата е наследникът на апостол Петър и глава на цялата църква.

За монсеньор Йовчев дългоочакваната среща между папа Франциск и католическите духовници ще е като среща между баща и неговите синове.

монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Светият отец папата има много по-широки виждания за концепцията на християнството. За него и католици, и православни, и други деноминации са християни, които той прегръща,идвайки в България.

На 6 май папа Франциск ще даде първо причастие на 250 деца от католическата общност на България - акт, който епископ Йовчев определя като докосване до Бога.

монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Първата целувка на Исуса, ако можем да го изразим така, защото това е момент на издигане.

Официалното посрещане на Светия отец ще е на 5 май в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават таксите в 13 държавни висши училища
Увеличават таксите в 13 държавни висши училища
СЕМ прие оставката на Каменаров, Кошлуков става и.д. генерален директор на БНТ
СЕМ прие оставката на Каменаров, Кошлуков става и.д. генерален директор на БНТ