НОВИНИ

Пред вратата на Шенген: коментар на Андрей Ковачев и Момчил Неков

Европейският парламент вчера обсъди доклада на Сергей Станишев, в който се призовава за пълното приемане на България и Румъния Шенген. Вотът ще бъде проведен днес. Как ще гласуват евродепутатите и да какво ще доведе приемането на доклада - вижте коментара на Андрей Ковачев от Европейската народна партия и ГЕРБ и Момчил Неков от Алианса на Социалистите и Демократите и БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 11.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Андрей Ковачев: Имаше единодушие, както винаги е било в Европейския парламент, че е изключителна несправедливост по отношение на България и Румъния това, че Европейският съвет вече 7 години не приема това решение. Беше много показателно, че липсваше представител на съвета по времето на дебата. Поне от куртоазия можеше да изпратят един човек, който да седи и да слуша. Нямаше нито един представител на Европейския съвет вчера на дебата в Страсбург, което показва, че Европейският съвет или председателството сега на Австрия не е поставило това като свой приоритет отново, но Европейският парламент за пореден ден, и тук трябва да поздравим г-н Станишев за тази инициатива, ще даде днес силен политически сигнал, че България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенгенското пространство, това беше и позицията на Европейската комисия за незабавното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Момчил Неков: Тук става въпрос отново за двоен стандарт. Както при храните, така и тук при условие, че още 2011 г. сме изпълнили всички технически параметри за влизането ни в Шенген, това наистина е недопустимо. От тази гледна точка питахме и чрез председателстващия вчерашното заседание ние отправихме точно такъв призив защо няма представител на съвета. Тук искам да кажа ясно няколко неща. Когато им пореден двоен стандарт пред България, ако бъдем приети само по въздух и по вода без сухоземни, това ще бъде Пирова победа. Това означава, че ще има голям имиджов ефект за ГЕРБ, но това също ни води на мисълта, че ще има много пренебрежително малък икономически и социален ефект върху България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство на пожарникарите заради съкращения в бюджета
Недоволство на пожарникарите заради съкращения в бюджета
Самоубийствен атентат срещу служители на афганистанското разузнаване край Кабул
Самоубийствен атентат срещу служители на афганистанското разузнаване край Кабул