НОВИНИ

Преди референдума в Колумбия в неделя

В Колумбия кампаниите в полза и срещу мирното споразумение между официалните власти и бунтовническата групировка ФАРК навлязоха в заключителната си фаза. Националното допитване ще се проведе тази неделя.

Георги Петров
от Георги Петров
07:16, 29.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е водещият поддръжник на договорката между правителството и ФАРК и не скри мнението си по въпроса по време на своя публична реч в северния град Баранкия.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: "Изключително важно е хората да гласуват в неделя, и то с "да". Искам да ви кажа какво означава това. Това може да промени историята на нашата страна, може да премахне ФАРК като въоръжена група."

Мирното споразумение има и своите опоненти с техни собствени аргументи. Водещ противник на идеите, залегнали в договорката, е влиятелния бивш президент Алваро Урибе.

Алваро Урибе, бивш президент на Колумбия: "Тези, които ще гласуват "не", искат мир също като тези, които ще гласуват "да". Ние обаче се страхуваме от това, което виждаме, а то е отслабване на нашата конституция и демокрация в лицето на тероризма."

Сред най-дискутираните точки от историческото мирно споразумение между колумбийското правителство и ФАРК е член, според който много от членовете на бунтовническата групировка, които в момента са в затвора, ще получат намалени присъди и дори амнистия в замяна на обществено полезен труд.

Според последните социологически проучвания 66 процента от населението в страната ще гласува в полза на мирния договор. За да бъде утвърден резултата от референдума в неделя, печелившата страна трябва да има мнозинството от гласовете и подкрепа от поне 13 процента от 33-те милиона възможни гласоподаватели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години врачанското село Малорад остава без път
Две години врачанското село Малорад остава без път
ОПЕК се споразумя за по-малък дневен петролен добив
ОПЕК се споразумя за по-малък дневен петролен добив