НОВИНИ

Преди референдумите за повече автономия в два от най-богатите райони на Италия

На фона на кризата в Каталуния, два от най-богатите райони на Италия гласуват в неделя за повече автономия от Рим. Организаторите на допитването в Ломбардия и Венето се чувстват финансово експлоатирани от централната власт в полза на бедния италиански юг. Мотор на кампанията е управляващата в двете области антиимигрантска и евроскептична партия Северна лига, която вече не агитира за отцепване. Референдумите нямат задължителен характер и не противоречат на италианската Конституция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:37, 19.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Омръзна ни да подаряваме на италианската държава 70 милиарда евро годишно, твърдят губернаторите на Ломбардия и Венето. Подобно на Каталуния, Ломбардия е индустриалният мотор на Италия, дом на финансовата столица Милано, регионът дава една пета от националната икономика. Венето пък е дом на традиционно богатата от търговия Венеция. Лидерите на двете области, виждат в резултатите от референдума възможност за силен мандат в преговорите с Рим.

Ломбардия плаща ежегодно като данъци 54 милиарда евро повече, отколкото получава от центъра, твърди губернаторът Роберто Марони. Той иска да намали разликата наполовина. Отхвърля паралели с Каталуния. Оставаме част от италианската държава с повече автономия, а Каталуния иска да стане 29-тата държава-членка на Евросъюза изтъква той.

Роберто Малони /Северна лига/ - губернатор на Ломбардия: Този референдум не противоречи на Конституцията като в Каталуния, нито е насочен срещу някого. Повече правомощия и средства за Ломбардия като локомотив на Италия ще са от полза и за другите региони. Нашата цел е автономия и федерализъм.

Освен повече пари, по-голямата автономия ще означава и повече правомощия в области като имиграция и сигурност. Марони обещава част от средствата да отиват за научно-изследователска и развойна дейност, насърчаване на семейния бизнес, както и за данъчни ваканции за привличане на големи международни компании. Референдумът в родната си Ломбардия подкрепи и бившият премиер Берлускони.

Силвио Берлускони - лидер на "Форца Италия": За нас централизацията и левият застой трябва да бъдат заменени от истински федерализъм. Държавата винаги е отдалечена и неефективна. Регионите, от друга страна, могат да предоставят на гражданите по-добри услуги, отколкото централната власт.

Регионите трябва да докажат, че могат да поемат и да оказват някои комунални услуги по-добре от националното правителство, твърдят италиански министри. Дори и при отговор "да" в неделя, експерти не очакват бързи и драматични промени. Има риск обаче от напрежение между богатия Север и бедния Юг, което да отслаби спойката, крепяща Италия. До обединението си през 19 век тя била съвкупност от малки регионални държави, които говорят на различни диалекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на КНСБ: Има откъде да дойдат пари за увеличение на заплатите
Президентът на КНСБ: Има откъде да дойдат пари за увеличение на заплатите
София ще е с нов път до летището за европредседателството
София ще е с нов път до летището за европредседателството