НОВИНИ

Представят държавните образователни стандарти

От Плевен стартира националното представяне и обсъждането с учителската колегия на новите държавни образователни стандарти. Първата работна среща с участието на заместник министъра на образованието и науката Диян Стаматов и експерти от министерството беше проведена в Плевенския педагогически колеж. В нея участваха училищни директори, учители и началници на регионални инспекторати от 5 области на северозападна България.

bnt avatar logo
от Никодим Даневски
22:14, 15.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

При първото национално обсъждане зам.- министър Диян Стаматов представи 5 държавни образователни стандарта - за предучилищно образование, за институциите, за инспектирането на детските градини и училищата, за информацията и документите и за статута на професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Стаматов подчерта, че новите стандарти се различават коренно от досегашните педагогически практики. По думите му, при изработването им е черпен опит от европейските и американски практики, но най-вече от натрупания опит на българските учители.

Диян Стаматов - зам. министър на образованието и науката: Всичките стандарти са насочени към по-голяма свобода на учебните заведения, по-голяма свобода на учителите при подготовка на своите уроци и при представянето на учебното съдържание, много автономия на учебните заведения."

Заместник-министър Диян Стаматов допълни, че новите стандарти дават възможност за различни инициативи на ученици, учители и директори. До 2 август целия пакет от стандарти трябва да бъде в завършения си вид за да може да има един месец за въвеждането им с началото на учебната година. Стаматов каза, че в следващите две седмици подобни обсъждания ще се проведат в още 10 големи градове в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите в Пловдив протестират отново
Полицаите в Пловдив протестират отново
 Повече от 50 % подкрепят задължителното гласуване
Повече от 50 % подкрепят задължителното гласуване