НОВИНИ

Преместиха останките на испанския диктатор Франскиско Франко

Останките на испанския диктатор Франсиско Франко бяха преместени от внушителен мавзолей край Мадрид в семейна гробница, където почива съпругата му Кармен Поло. Така социалистическото правителство в Мадрид изпълнява свое ключово обещание с аргумент, че страната не може да възхвалява фашистки лидер, управлявал близо 40 години. Семейството на Франко загуби дългогодишна съдебна битка срещу ексхумацията.

bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 24.10.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Министърът на правосъдието, патолози, свещеник и 22-ма наследници на Франко бяха сред малцината допуснати до ексхумацията в комплекса, издълбан в планина на 50 километра от Мадрид, включително с принудителен труд на политически затворници.

Там почиват над 30 000 загинали в Гражданската война през 30-те години, спечелена от националистите с подкрепата на Хитлер и Мусолини срещу левите сили. Кран повдигна надгробната плоча с тегло тон и половина, а тленните останки бяха транспортирани с хеликоптер до семейна крипта в мадридско гробище.

Семейството не получи разрешение да покрие ковчега с националния флаг и използва флага от погребението през 1975. В специално изявление служебният премиер Педро Санчес обяви край на преклонението пред диктатор, и го нарече анахронизъм и оскърбление за демокрацията.

Педро Санчес - и.д. премиер на Испания: Модерна Испания се роди от опрощението, но не може да е рожба на забравата.

Стотина привърженици на Франко протестираха срещу ексхумацията, приветствана от близки на жертвите на диктатурата.

Критици видяха опит на социалистическия кабинет да отклони вниманието преди изборите другия месец.

Ернесто Родригес: Гледат да спасят банките, не хората. Искат да привлекат вниманието и да заявят "Вижте колко сме прогресивни", но всъщност не обръщат внимание на социалните проблеми.

От 1977 г. в Испания действа амнистия за франкисткия период, а Испания се превърна във водеща демокрация. Закон от 2007 г. признава жертвите и от двете страни и предвижда помощ за пострадалите от диктатурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло за сезона и днес, рязко застудяване в сряда
Топло за сезона и днес, рязко застудяване в сряда
Програмата Мотивирани учители предлага възможност за допълнителна квалификация
Програмата "Мотивирани учители" предлага възможност за допълнителна квалификация