НОВИНИ

Президентът на Словакия на посещение у нас

България и Словакия ще разширят сътрудничеството си в информационните технологии и автомобилната индустрия. Това стана ясно след срещата на Росен Плевнелиев и Андрей Киска. Словашкият президент е на двудневно официално посещение у нас. Гостът разговаря и с премиера Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 10.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В присъствието на Росен Плевнелиев и Андрей Киска бяха подписани документи за сътрудничество в областта на образованието, културата, иновациите и енергетиката. На съвместна пресконференция президентите на България и Словакия посочиха, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приротитет и за двете страни. Заявиха, че трябва да бъде отчетена и позицията на страните от Източна Европа при обсъждане на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток"2. Киска и Плевнелиев са категорични, че ЕС трябва да е единен, за да се справи с предизвикателствата, свързани с бежанската криза и тероризма.

Росен Плевнелиев - президент на Р България: - Само заедно можем да работим за създаването на такава перспектива и интеграция на младите хора чрез интеграция, чрез образование, че те да не посегнат към радикализма. Разбира се, терористичните атаки, миграционната вълна влияят на единството на ЕС, влияе върху стабилността на ЕС. Никога европейските лидери не са били толкова загрижени за състоянието на съюза, такова,каквото е в момента .

Андрей Киска - президент на Словакия : - ЕС може да се справи с мигрантската криза. Важното е да останем обединен и да намерим заедно общи решения. Убеден съм че ЕС с мощта си, с броя на населението си и с общи усилия ще може да се справи и с тази криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видимо единство с призив за обединение на православни, католици и протестанти
"Видимо единство" с призив за обединение на православни, католици и протестанти
Хакнаха пощата на Движение “България на гражданите” (ОБЗОР)
Хакнаха пощата на Движение “България на гражданите” (ОБЗОР)