НОВИНИ

Председателят на ВКС: Промените в Конституцията са удобни за Брюксел (ОБЗОР)

Според Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет правосъдният министър в оставка, не бил бламиран.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:08, 10.12.2015
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Председателят на Върховния касационен съд определи гласуваните поправки като продукт, удобен за Брюксел.

В писмо от Съюза на съдиите в България заявиха, че мнозинството в парламента е показало, че независима съдебна система е нежелана. От пресцентъра на главния прокурор анонсираха, че той ще се изкаже по темата утре в Девня.

Обобщение на Пенка Ангелова.

В писмо от Съюза на съдиите в България заявиха, че мнозинството в парламента е показало, че независима съдебна система не му е нужна и не е желана. Според Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет правосъдният министър в оставка, не бил бламиран. Той намекна, че протестите са били предварително подготвени.

Оставката на правосъдния министър е била предизвестена още с "историческия компромис, смята Лозан Панов. Той коментира, че вчера Христо Иванов е бил оставен сам и нито един представител на кабинета не е дошъл в пленарната зала, за да го подкрепи.

Лозан Панов - председател на ВКС: За съжаление вчера политическата воля беше насочена към това да се произведе продукт, удобен за Брюксел, за да може да покаже, че нещо се случва, а това не е така. Г-жа Янева и г-жа Ченалова сега вече спокойно могат да бъдат избрани за генерален адвокат, за да може всичко да се успокои.

Панов напомни, че при разпределението по квоти са пренебрегнати препоръките на Венецианската комисия за мнозинство на съдии в кадровия орган на съда, още повече че двамата председатели на върховни съдилища се избират от пленарния състав на ВСС.

Лозан Панов - председател на ВКС: В едната колегия има съотношение 5 длъжности магистратски и съответно пет на парламента и един главен прокурор, очевидно в тази колегия балансът е много по-различен, отколкото в колегията на съдиите.

Ясен Тодоров - член на ВСС, парламентарна квота: На съда не трябва ли да има външен контрол, каква е разликата между съда и прокуратурата?! Независимостта на съда е по-важна от независимостта на прокуратурата, така ли мислите?

Ясен Тодоров каза, че бил изненадан от оставката на Христо Иванов. Според него депутатите били приели почти всички негови идеи.

Ясен Тодоров - член на ВСС, парламентарна квота: Нещата са докарани донякъде, каруцата е тръгнала, стигнала е донякъде, тези идеи бяха негови, сега трябва някой друг да ги доразвива. И сега почват лозунгите и пак протестите, нали?! Като излязох вчера от парламента вече имаше хора с плакати, предварително подготвени.

В обръщение към гражданите от Съюза на съдиите в България заявиха, че дълго чаканите промени в Конституцията са били подменени от корекции, които няма да доведат до реална промяна, няма да дадат гаранции за независимост на съдиите, нито ще елиминират съмненията за зависимости в съдебната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на майки в повече от 20 града на страната (ОБЗОР)
Протест на майки в повече от 20 града на страната (ОБЗОР)
Бъдещият газов хъб ще се казва Балкан
Бъдещият газов хъб ще се казва "Балкан"