НОВИНИ

Президентът Румен Радев на срещата на върха на НАТО в Брюксел (СНИМКИ)

В Брюксел започна срещата на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Съюзниците ще обсъдят глобалните заплахи и сътрудничеството помежду им, както и взаимодействието на Алианса с Европейския съюз. Разходите за отбрана е една от чувствителните теми.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:49, 11.07.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Европа с категоричната позиция, че европейските партньори от НАТО трябва да увеличат разходите си за отбрана. През 2014 година Алиансът реши, до 2024 г. всички държави членки да отделят по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за сигурност. Засега само четири европейски държави се доближават до тази цел и това е повод за сериозни критики от страна на Вашингтон.

На закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в типичния си директен стил, Тръмп нарече Германия заложник на Русия, защото зависи енергийно от Москва. А в същото време ние трябва да я защитаваме именно от Русия, допълни той.

Германският канцлер Меркел реагира с усмивка на предизвикателния тон на Тръмп. Тя обясни, че страната ѝ постепенно увеличава разходите си за отбрана. "Преживяла съм времето, когато част от Германия беше под контрола на Съветския съюз. Щастлива съм, че днес, имаме свободата да правим независима политика и да вземаме самостоятелни решения", каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Мизия започна възстановяването на щетите от пороите през последните дни
В Мизия започна възстановяването на щетите от пороите през последните дни
Споровете за Закона за горивата между патриотите продължават
Споровете за Закона за горивата между патриотите продължават