НОВИНИ

В напрегната обстановка започна срещата на върха на НАТО в Брюксел

В Брюксел започна срещата на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Съюзниците ще обсъдят глобалните заплахи и сътрудничеството помежду им, както и взаимодействието на Алианса с Европейския съюз. Разходите за отбрана е една от чувствителните теми.Вижте повече за срещата от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:23, 11.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В истински кошмар ще се превърне днешната среща на върха на НАТО - такива са очакванията поне на европейските дипломати тук в Брюксел. Американският президент Доналд Тръмп пристигна в белгийската столица с ясната идея да натрие носа на съюзниците си, че не отделят достатъчно средства за отбрана и че Америка по неговите думи няма повече да пази Европа.

Снощи дори от борда от президентския самолет на път за Брюксел той използва Туитър, за да предупреди европейците. Днес сутринта той имаше работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, на която буквално изля гнева си срещу Германия. По думите му САЩ защитават Германия от Русия, а в същото време Берлин е зависим от Русия заради доставките на природен газ и енергийната зависимост. Тръмп припомни, че бившият канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".


;

В изключително войнствено настроение дойде Доналд Тръмп в Европа. Така, че се очакват разгорещени разговори. По-късно очакваме и българската позиция от президента Румен Радев. Засега знаем, че България отделя малко повече от 1% от БВП за отбрана. Целта на НАТО е до 2024 г всички страни-членки да отделят 2% от БВП.

Във втория ден от срещата на върха се очаква НАТО да отправи покана за членство към Македония. Но поканата за членство не означава автоматично членство. Тепърва започват разговорите със Скопие, както и във случая с ЕС, НАТО първо очаква договорът с Гърция за името да бъде ратифициран и от двете страни. За Македония ще започне един дълъг процес на разговори, който се надяваме да приключи успешно с членство в Алианса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи разследването срещу кмета на район Младост Десислава Иванчева
Приключи разследването срещу кмета на район "Младост" Десислава Иванчева
В София доставиха първия влак за третата линия на метрото
В София доставиха първия влак за третата линия на метрото