НОВИНИ

Призиви за прекратяване на въоръжената окупация в Орегон

Шерифът на окръг Харни в щата Орегон, където вече четвърта седмица тече незаконна въоръжена окупация на природен резерват, призова демонстрантите да се приберат по домовете си, след като при трагичен инцидент един от тях бе застрелян от силите на реда.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:59, 28.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
призиви прекратяване въоръжената окупация орегон

Окупацията на резервата започна на 2 януари с искания от разбунтувалите се фермери земята да бъде върната на местните жители. При установяването на периметър около резервата от силите на реда се стигна до стълкновение между полицаи и въоръжени демонстранти, при което един от протестиращите е бил застрелян. В същата акция са били арестувани и 9 от бунтуващите се фермери, включително и лидерът на окупаторите Амън Бънди.

Самият Бънди вече призова останалите демонстранти да прекратят протестните действия и да се върнат при семействата си. Един от протестиращите, останал в резервата след ареста му заяви, че някои от демонстрантите напускат резервата през контролни пунктове, поставени от властите, но допълни, че те не са се предали.

От силите на реда се присъединиха към призивите за прекратяване на военното положение. Шерифът на окръг Харни Дейв Уорд подчерта, че за осъществяване на протестни действия има подходящи канали. Агентът на ФБР Грег Брейцинг допълни, че протестиращите трябва да напуснат мирно резервата преди да се стигне до кървава баня. Той заяви, че цялата отговорност за смъртния случай и извършените арести пада именно върху въоръжените окупатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея ще изстреля балистична ракета с далечен обсег
Северна Корея ще изстреля балистична ракета с далечен обсег
Швеция ще експулсира до 80 000 бежанци
Швеция ще експулсира до 80 000 бежанци