НОВИНИ

Сблъсъци между протестиращите и полицията в Атина

Напрежението между протестиращи и полиция пред гръцкото Министерство на земеделието расте. Фермерите, които от дни протестират срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, готвят обсада на Атина днес и утре. Продължават и блокадите по границите с България и Македония, както и на основните пътни възли във вътрешността на страната. Кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева проследи протестите:

bnt avatar logo
от Катя Пеева
11:13, 12.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Сблъсъци избухнаха между полиция и демонстранти, събрали се на протест пред гръцкото министерство на земеделието. Демонстриращите фермери започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати. Полицаите отговориха със сълзотворен газ.

Фермерите от Крит, които пристигнаха тази нощ с три ферибота, започнаха протести пред министерството, охранявано дори и от специалните части за борба с безредиците, съобщава за "По света и у нас" кореспондентът на БНР Катя Пеева. Властите не им позволиха да раздадат на хората, които ги подкрепят, земеделски продукти, донесени от острова. Жителите на Крит скандираха възмутени, че политиката се направлява от хора, оито никога дори не са виждали как работят земеделците.
"Искаме само да предадем на министъра нашите предложения и дойдохме да протестираме, а не да създаваме хаос", "Подкрепихме Сириза, но няма да позволим да ни унищожи",казаха фермерите.

В същото време в Атина пристигат представители на всички блокади, за да участват в националните фермерски протести, които започват тази вечер и ще продължат поне два дни. Има призив на синдикатите за масова подкрепа на фермерите по време на днешните демострации.

Блокадите в страната продължават и днес, като на повечето места пропускането на автомобили е по познатия до сега график.

Засилено е полицейското присъствие, както в Атина, така и на местата, където има струпани трактори. След забраната трактори да влезнат в Атина ,полицията проверява всички тежкотоварни камиони дали не пренасят техника.

Властите се страхуват, че ако днес се създаде напрежение в Атина, тракторите ще прекъснат достъпа до Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издателите: Няма време да се направят нови качествени учебници
Издателите: Няма време да се направят нови качествени учебници
Споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия
Споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия