НОВИНИ

Професия - автор на фалшиви новини

Предизборната кампания в Съединените щати беше белязана от един феномен - вълна от фалшиви новини, свързани с двамата кандидати за Белия дом. Разследване на няколко британски и американски медии показва, че една от "фабриките за фалшиви новини" е македонското градче Велес. Защо да пишеш лъжи, е много по-доходоносно от това да казваш истината?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:43, 07.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

"През 2013-та Хилари Клинтън е подкрепила Доналд Тръмп и дори е заявила, че мечтае да го види като президент."

"Мишел Обама иска 160 хиляди долара пенсия за майка си."

"ФБР се готви да арестува Клинтън."

Привидно това са заглавия от новинарски сайтове. Всъщност това са интернет страници, специализирали се в разпространяването на фалшиви новини. Това не е нова практика, но в рамките на кампанията за Белия дом, достигна своя връх.

Журналисти от Великобритания и Съединените щати с изненада установили, че зад голяма част от стотиците страници с фалшиви новини... стоят младежи от македонския град Велес с население от едва 50 хиляди души. Безработицата в града е висока, а от някогашните заводи са останали само порутени сгради.

Повече от 200 страници, представящи се за новинарски сайтове, които генерират над 700 хиляди преглеждания само за седмица. Целта - печалба от рекламодатели.

Схемата е добре позната - гръмко заглавие се появява някъде из интернет пространството. Привидно източникът е добре позната медия като "Ню Йорк Таймс" или "Фокс нюз". Потребителите са привлечени от него и отварят линка. Всяко "кликване" носи пари на собствениците на сайта. Така македонските тийнейджъри успяват да си заработят четирицифрена сума е евро всеки месец.

На въпрос на журналистите дали не се срамуват, че разпространяват лъжи, македонските автори на фалшиви новини отвърнали, че не се интересуват от политиката, а просто се възползват от лесния начин за изкарване на пари. Според тях, задължение на читателите е да проверят дали това, което са прочели, е истина или не.

И докато американските избори вече минаха, в Македония също предстои вот и то тази неделя. Остава въпросът - ще се включат ли младежите от Велес в кампанията и за собствените си избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха сборници по повод 100 години от рождението на Иван Пейчев
Представиха сборници по повод 100 години от рождението на Иван Пейчев
​Британският парламент подкрепи плана на правителството за Брекзита
​Британският парламент подкрепи плана на правителството за Брекзита