НОВИНИ

Протести в Полша в подкрепа на свободата на съда

В Полша отново имаше протести в защита на свободата и независимостта на съда. Поводът е отстраняване на съдия, който си е позволил да оспори съдебните реформи на управляващите националисти от "Право и справедливост". Откакто дойде на власт през 2015 г. партията влезе в конфликт с Европейския съюз, заради критиките на Брюксел, че тези реформи подкопават независимостта на съдебната система.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:44, 02.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

"Свободни съдилища", скандираха граждани пред Министерството на правосъдието във Варшава. пред тях говори съдия Павел Юшчишин, отстранен, задето е оспорил назначение, направено от новия Национален съдебен съвет, в който няма нито един член, избран от съдии.

Павел Юшчишин, съдия: Ние, съдиите, не бива да се боим и да се поддаваме на натиск, защото без свободни съдилища, няма свободни граждани. Вярвам, че истината и честността накрая ще възтържествуват.

Полските съдии обявиха искания, сред които възстановяване на Павел Юшчишин на длъжност и назначаване на нов неполитизиран върховен орган на съдебната власт. Подкрепи ги aвтopитeтнaтa opгaнизaция Eвpoпeйcĸи мaгиcтpaти зa дeмoĸpaция и cвoбoди (МЕДЕЛ). В знак на солидарност със съдиите протестираха граждани в над сто града в Полша.

След като Еврокомисията започна наказателни процедури срещу Полша, Съдът на ЕС обяви няколко промени за нарушаващи правото на Общността. Сред тях беше преждевременното пенсиониране на съдии. Управляващите обаче продължават реформите в съдебната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Победи и върхове
ДРУГИТЕ новини: Победи и върхове
Пенсиите ще се изплащат от 9 декември
Пенсиите ще се изплащат от 9 декември