НОВИНИ

Противници на Тръмп прииждат към Вашингтон

С розови шапчици на главите, хиляди хора, сред които огромното мнозинство са жени, се стичат днес към центъра на Вашингтон, за да протестират срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който вчера официално бе утвърден за четиригодишен мандат.

bnt avatar logo
от БТА
17:05, 21.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
противници тръмп прииждат вашингтон

Организаторите на този "марш на жените" се надяват той да привлече във федералната столица 200 000 души от цялата страна, а сам по себе си е израз на разделението в американското общество.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички, превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планини от сняг
Планини от сняг
Трима афганистански полицаи са убити при нападение на талибани
Трима афганистански полицаи са убити при нападение на талибани