НОВИНИ

Полицейски шеф в Каталуния на съд

Продължава напрежението между Барселона и Мадрид след спорния референдум от 20 септември. Въпреки забраната на властите в Мадрид, регионалният парламент ще се събере в понеделник, за да вземе решение по намерението за обявяване на независимост.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:26, 06.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Председателят на регионалното правителство Карлес Пучдемон обаче ще говори пред парламента във вторник. Днес за първи път представител на испанските власти се извини в телевизионно интервю за полицейското насилие в деня на референдума. В Мадрид трима каталунски представители се явиха пред съда по подозрения за противодържавна дейност.

Началникът на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра беше разпитан в Националния наказателен съд на Испания. Жозеп Луис Траперо е обвинен в неизпълнение на задълженията си за охрана на служителите от националната полиция в сблъсъците с протестиращи в деня на референдума. Ако бъде обвинен в противодържавна дейност, възможната присъда е до 15 години затвор. Пред съда застанаха и лидерите на две каталунски сепаратистки организации.

Джорди Куишарт, лидер на Омниум културал: Позовах се на правото да запазя мълчание, защото не признаваме юрисдикцията на този съд.
Джорди Санчес, лидер на Национално каталунско събрание: Казах само на адвоката си да посочи ясно и в писмен вид следното: Нашите действия са легитимни и мирни. Голяма част от Каталуния не приема действия, каквито видяхме при арестите и изземване на бюлетини на 20 септември.

Както е известно, друга част от каталунците е против отцепване от Испания. Те са призовани на митинг в неделя, за да кажат: "Стига толкова, нека да бъдем разумни!"

Мириам Тей, вицепрезидент на Каталунско гражданско общество: Председателят на каталунското правителство заплаши да обяви независимост едностранно. Искаме да кажем, че това не е демократично и сме против.

Политическата несигурност в Каталуния се отразява на бизнеса. Испански туроператори изразяват безпокойство. Петата по големина банка в Испания "Сабадел" започва процес по преместване от областта. "Кайша банк" замисля същото. Очаква се указ на пpaвитeлcтвoто в Мадрид, ĸoйтo щe yлecни ĸoмпaнии oт Kaтaлyния дa ce peгиcтpиpaт в други чacти нa Иcпaния, предава Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза за педиатри в България
Криза за педиатри в България
Проверяват пясъчниците за игра в Русе след сигнали на майки
Проверяват пясъчниците за игра в Русе след сигнали на майки