НОВИНИ

За да се чува гласът на българските деца

В големите градове у нас децата с проблеми имат достатъчно възможности да получат помощ, но в малките населени места те почти липсват. Друг сериозен недостатък е, че социалните, медицински, образователни и правни институции работят отделно и не обменят информация помежду си, а това се отразява лошо на детето, което трябва да получи помощ едновременно за различни проблеми. Най-много работа предстои в областта на детското правосъдие. Очакванията са, че промените в наредбата за приобщаващото образование ще подобрят ситуацията. Анализът на услугите за деца в Североизточния региона бе представен във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
15:00, 06.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Изследването „Гласът на българските деца“ обобщава данни, свързани с децата и тяхното благополучие. Основен проблем е разликата между големите и малките градове.

Албена Бонева, председател на фондация „Ръка за помощ“
„Много големи диспропорции, силно съсредоточаване на здравни, на социални и образователни услуги в големите градове. Това означава, че на един огромен процент от децата и техните родители достъпът да тези услуги е възпрепятстват по една или друга причина.“

Във варненска област например, 80 процента от лекарите специалисти са в град Варна. А специалистите по детска психиатрия са само четирима за цялата страна. Новата наредба за приобщаващо образование, която разглежда не само децата в риск и въвежда социалните работници в училищата и детските заведения, дава основания за оптимизъм, смята Албена Бонева. Изследването ѝ показва успехи в деинституционализацията, проблеми в здравното обслужване и координирането на различните институции институциите, липса на достатъчно логопеди и специалисти за работа с деца с психиатрични проблеми. Основен извод от анализа за североизточния регион, а и за цялата страна, е необходимостта от децентрализация на услугите и гарантиране на тяхната устойчивост.

Албена Бонева, председател на фондация „Ръка за помощ“:
„За да се чува гласът на българските деца, всички ние, възрастните, трябва да сме създали условия, подходящи за това.“

Работата по проекта ще продължи до 2019-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници от ЕМКО и Дунарит излязоха на протест пред МС
Работници от ЕМКО и "Дунарит" излязоха на протест пред МС
С едночасова блокада на движението премина протестът на медиците във Враца
С едночасова блокада на движението премина протестът на медиците във Враца