НОВИНИ

Пътят на буквите: Над 250 милиона души по света използват кирилицата

Кирилицата се употребява от народи, които днес живеят в 24 държави. Това са над 250 милиона души. Азбуката на 11 века се пази, развива, разпространява. За пътя на буквите разказваме в следващия репортаж.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:30, 24.05.2018
7046
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
доц. Ивона Карачорова - секция за История на българския език в Института за български език: Кирилицата е азбуката на нашите деди.

Буквите, кирилските - основата на думите, символите на разбирането, са създадени в края на девети век. И от тогава с тях слова редят все повече хора. Езикът ни се съхранява - книгите го пазят изпод кориците си.

доц. Ивона Карачорова - секция за История на българския език в Института за български език: 15-16 век започват да се печатят книги на кирилица, основно в Италия, във Венеция.

Кирилицата била в редовна употреба и в Хърватско и Босна, наред с глаголицата и латиницата. В началото на 20 век се създава стандартен украински и беларуски шрифт. 1945-та година се появява и македонската кирилица. Разпространява се дори и в неславянски страни.

доц. Ивона Карачорова - секция за История на българския език в Института за български език: В Румъния, до средата на 19 век до 1865 година, когато се обединяват двете Влашки княжества, румънската реч е записана с кирилски букви. Неслучайно и днес в по-старите икони в Румъния са написани на кирилица.

Нашите букви достигат и до Монголия.

доц. Ивона Карачорова - секция за История на българския език в Института за български език: Има страни, в които кирилицата се е употребявала, но след определени исторически събития - те се насочват към латиницата - Молдова, Азербайджан, Туркменистанм, Таджикистан и Узбекистан.

И така днес на кирилица пишат между 250 и 300 милиона душа. Народи, които живеят в 24 държави. Народи, обединени от А-то и Б-то.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържествата във Велики Преслав
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържествата във Велики Преслав
От утре в ЕС влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни
От утре в ЕС влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни