НОВИНИ

След нападението в Страсбург: Европейският парламент продължи работата си

Въпреки терористичното нападение, Европейският парламент продължи днес работата си в Страсбург. Съпричастност и солидарност с Франция изразиха всички евродепутати, европейските институции и НАТО. Съседните на Франция Белгия и Германия засилиха граничния контрол.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:29, 12.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

От съображения за сигурност част от евродепутатите прекараха изминалата нощ в сградата на Европарламента и тази сутрин подновиха работата си. Страсбург, който е на границата между Франция и Германия и е седалище на Европарламента, е символ на мира, каза Таяни при откриването на дебатите.

Антонио Таяни - председател на Европейския парламент: "Трябва да реагираме като правим точно обратното на това, което очакват тези, които искат да накърнят демокрацията. Не трябва да променяме начина си на живот. Трябва да продължаваме напред. Затова и Европейският парламент продължава да работи".

В 12:00 часа местно време депутати запазиха минута мълчание в памет на жертвите от атентата.

Минути след нападението снощи баскетболни фенове запяха Марсилезата след мач срещу Страсбург и Олимпик Любляна.

;

През целия ден днес знамената и в Европарламента в Страсбург, и в Европейската комисия в Брюксел останаха наполовина свалени. Съпричастност със Франция изразиха и НАТО, и европейските институции.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: "Атаката вчера в Страсбург отново ни напомня, че трябва още повече да работим и напредваме в изграждането на истински Съюз на сигурност".

Властите в Брюксел обявиха, че ще усилят охраната на коледните базари, но кметът на града призова хората да не се поддават на паника. Нивото на сигурност в Белгия няма да се променя. Германия, в която нападателят от Страсбург, е бил осъден през 2016, също обяви, че няма основание за повишаване на нивото от терористична заплаха. Германското вътрешно министерство призова хората да продължат да посещават коледните базари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Николай Банев e обвиняема за участие в организирана престъпна група
Майката на Николай Банев e обвиняема за участие в организирана престъпна група
В „Още от деня“: Как ще работят електронните винетки и как ще се купуват?
В „Още от деня“: Как ще работят електронните винетки и как ще се купуват?