НОВИНИ

Рекордни горещини в Европа

Гореща вълна, температурни рекорди и нетрадиционни начини в търсене на прохлада - такава е обстановката в големи части от Централна и Западна Европа. Причина за летните неволи на европейците е горещ африкански фронт, който заради липсата на вятър се задържа задълго на територията на Стария континент.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:31, 01.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

45 градуса. Само до преди седмица в Португалия се оплакваха от поройни дъждове. Сега - на ход е жегата.

Това е климатичен Армагедон!

В страната e обявен червен код за опасно горещо време, което може да се задържи поне до началото на другата седмица.

В съседна Испания термометрите отчитат минимални 30 градуса и достигат до 44. Жители на Мадрид разчитат на климатици, сянка и разхладителни напитки, други избират да прекарат горещите дни далеч от бетонния град.

Маргарита, жителка на Мадрид: Ужасно е! Тези дни бях на планина, където е доста по-прохладно и сега ми е особено трудно да свикна с тази жега.
Алехандро, жител на Мадрид: Винаги, когато можем, търсим спасение на плажа.
;

В Швейцария преживяват едно от най-горещите лета в историята си. Нивото на реките и езерата достигна критичен минимум, на места е въведен режим на водата, а фонтаните на обществените места са спрени. Остава повишена опасността от пожари; в почти всички кантони е забранена употребата на фойерверки днес, въпреки, че е национален празник.

Жегата застигна и Дания, където мнозина се оплакаха, че не могат да спят. Възрастна двойка е намерила прохлада... в колиба на двора си.

Унгарските власти подсигуряват вода и климатизирани помещения за всички, които няма къде да намерят спасение от жегите. Мерки за предпазване на най-застрашените групи хора - особено възрастните и децата, въведоха и във Франция.

Рекордните горещини в Германия ощетяват земеделието, но не спират планираното полагане на пътна настилка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП се срещнаха със съюз „Произведено в България“
От БСП се срещнаха със съюз „Произведено в България“
ДРУГИТЕ новини: Кой промени сезоните
ДРУГИТЕ новини: Кой промени сезоните