НОВИНИ

​Рекордни загуби заради сушата в Германия

Селските стопани в Германия бият тревога за гигантски щети, в следствие на горещини и суша от април насам. Те настояват правителството на Федералната република да обяви извънредно положение, за да се получат директни финансови помощи в размер на милиард и половина милиона евро. Реакцията на политиците засега е въздържана. Крайните потребители все още не усещат последствията. Климатолозите в страната критикуват земеделците, че не са се подготвили за промените във времето.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:42, 31.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

12 седмици жега - германските фермери отчитат най-слабата реколта през този век. От април през всеки изминал ден температурите във Федералната република с 2,6 над средната годишна стойност. Само при зърнените култури щетите надвишават един милиард евро.

Йоахим Руквид, председател на Селскостопанската асоциация: Селското стопанство не може да се справи със загубите, затова политиката трябва да ни подкрепи. Имаме изисквания за директни помощи за онези земеделци, чиито щети надвишават 30% за последните три години. Затова трябва да се обяви извънредно положение.

Засегнати са почти всички култури, независимо дали става въпрос за царевица, картофи или захарно цвекло. Много животновъди вече имат проблеми с осигуряването на фураж.

Томас Геберт, фермер в Бранденбург: Някои мои съседи се принудиха да намалят броя на животните си, защото не могат да ги продадат. Надявам се, че не в заколването се вижда изхода от проблема.

Ресорният министър в Германия не иска да решава веднага, защото липсват точни цифри. Спешни помощи са възможни само по изключение. Селското стопанство е изложено на рискове, така както и всеки друг сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка
Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка
Още жертви на пожарите в Гърция, страната очаква порои след огъня
Още жертви на пожарите в Гърция, страната очаква порои след огъня