НОВИНИ

Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строежът на "Струма" продължава

"Две трети от разкопките по трасето на АМ "Струма" край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра, продължава строителството на автомагистралата след забавяне от 5 месеца", обяви министърът на културата Боил Банов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:14, 09.10.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
решиха съдбата разкопките благоевград строежът струма продължава

На срещата при кмета Атанас Камбитов присъстваха председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, членът й инж. Дончо Атанасов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.

„След дебат взехме няколко ключови решения, които мисля, че са и устойчиви, свързани със запазването на обекта, строежа на магистралата, което е немаловажно за развитието на целия регион и страната. Министерството на културата ще връчи още утре заповедта от СЕСОНД – върховен орган, който се занимава с паметници и културно наследство, на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на откритите основни ценности на 2/3 и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне на около 20 метра, така че целият обект да бъде съхранен с ключовите в него места”, каза министърът на културата.

Според него след тези процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко ниво, продължава строителството на магистралата. Докато АПИ е там, ще осигури на археологическия обект охрана, след това кметът Камбитов пое задължението той да осигури охрана.

Другата инициатива идва от експерти, които ще вземат точки за да определят границите не само на откритите разкопки, а и на целия хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки. Ние в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още интересни находки.

„Кметът пое още един изключително сериозен ангажимент – да започне публични консултации за изготвяне на задание заедно със съюза на архитектите, заедно с археолозите и всички останали специалисти, за изработване на един сериозен проект за дългосрочно социализиране на обекта. Междинно ще продължат и разкопките. Договорихме и нещо важно – този проект, който ще се разработи публично, ще се отнася със сигурност поне до два входа за обекта – единият е през детелината на Зелен дол, но ще има и слизане от магистралата, за да има възможност и преминаващите туристи да се запознаят с обекта. Това са нещата, започваме работа веднага, мисля, че Благоевград го чакат хубави дни”, каза още министър Банов.

Той добави, че финансирането за продължаването на разкопките вече е подсигурено от Министерството на културата, има и разговори с регионалното министерство.

„Оформя се един уникален район на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за сериозно развитие на културно развитие”, каза още министърът на културата.

„Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо”, каза председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.

След посещението на премиера Борисов на разкопките, което бе на 5 май т.г. в Благоевград започнаха протести на инициативния комитет за спасяването и запазването на археологическия обект. За тези 5 месеца се проведоха шествия, протести, трупане на камъни пред общината, както и едно „Сбогуване със Скаптопара”, тъй като за мнозинството благоевградчани това са останките на древното римско селище.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция помоли Гугъл да премахне снимките на нейни затвори
Франция помоли Гугъл да премахне снимките на нейни затвори
Болницата във Видин поднови приема на пациенти с хемодиализа
Болницата във Видин поднови приема на пациенти с хемодиализа