НОВИНИ

Режимът в Дамаск удължи примирието с 48 часа

Сирийската армия удължи временното спиране на огъня в Алепо и земеделските райони около града с 48 часа, валидно от 01:00 часа тази нощ. То ще остане в сила във вторник и сряда и ще изтече в полунощ в сряда срещу четвъртък.

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 10.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

През петте дни от началото на примирието имаше редица нарушения както от страна на режима, така и на опозиционните сили. ООН съобщи, че за периода от 27 април до 5 май в провинция Алепо са регистрирани най-малко 6 нападения над медицински заведения. Според Световната организация, тези атаки са грубо незачитане на международното хуманитарно право от всички страни в конфликта и могат да се считат за военни престъпления.

Вашингтон, Москва и Техеран ще окажат натиск върху сирийските бунтовници и правителствените сили да спазват споразумението за спиране на огъня. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери. Той направи изказването си след среща в Париж с представители на другите правителства, които подкрепят опозиционните сили.

След срещата, френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че мирните преговори между враждуващите страни в Сирия трябва да бъдат подновени възможно най-скоро. Той допълни, че ще изисква „конкретни гаранции за спазването на примирието“ и за достъпа на пратките с хуманитарна помощ. Според него „сирийската криза се намира в критичен момент и трябва да бъдат удвоени усилията за съживяване на мирния процес“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдбата на Дилма Русеф се решава на 11 май
Съдбата на Дилма Русеф се решава на 11 май
Матурите започват
Матурите започват