НОВИНИ

Румъния се прощава с бившия крал Михай Първи

Хиляди хора стояха на опашка в сряда и в четвъртък, за да могат за няколко секунди да отдадат последна почит на бившия румънски крал Михай Първи, пише в. "Адевърул". Михай Първи почина на 5 декември в Швейцария, а ковчегът с тленните му останки пристигна в Румъния в сряда и бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а след това в Кралския дворец в Букурещ.

bnt avatar logo
от БТА
10:45, 16.12.2017
Чете се за: 01:47 мин.
По света

"Ромъния либера" допълва, че Кралският двор е решил да остави цяла нощ отворени вратите за всички желаещи да се простят с покойния монарх. Онези, които желаят да кажат последно сбогом на Михай Първи, могат да направят това и днес от 8.00 до 22.00 ч. "Адевърул" отбелязва, че вчера в Букурещ е пристигнал първият представител на царска фамилия от чужбина, който ще присъства на погребението на Михай Първи в Куртя де Арджеш. Става дума за Симеон Втори Сакскобургготски от България. Заедно с него бе престолонаследничката на Румъния Маргарета, пише "Адевърул".

В четвъртък вечерта жандармеристите съобщиха, че близо 10 000 души са отдали почит пред ковчега на Михай Първи. Въпреки студа, хората чакаха търпеливо, понякога в продължение на часове. "Адевърул" предава разговор между двама пенсионери на опашката. Единият казал на другия: "Слушай какво казвам!Социалдемократическата партия ще ни закопае по-бързо, отколкото ще бъде погребан кралят". Сред хората, които дойдоха вчера в Кралския дворец, бе кметът на Букурещ г-жа Габриела Фиря и кметовете на пети и шести район Даниел Флоря и Габриел Муту, отбелязва "Адевърул".

Внукът на Михай - Николае, който бе лишен от кралска титла през 2015 г., също бе сред множеството и поговори с хората, дошли да отдадат последна почит на краля. Николае дойде заедно със своята годеница. Хората му изказаха съболезнования, ръкуваха се с него, някои го прегръщаха разплакани. Някои румънци изразиха желание Николае да бъде крал на румънците. "Останете тук окончателно! Искаме да дойдете тук на мястото на Негово величество!", каза на Николае един мъж. Николае отговори, че е заедно със страната и народа. Запитан кога ще се върне в Румъния, той отговори, че ще се върне, но не иска да каже сега публично кога точно.
Стотици хора оставиха пред Кралския дворец цветя и запалиха свещи.

;

"Адевърул" посочва, че онези, които искат да отдадат последна почит на Михай Първи, трябва да направят това днес, тъй като в събота Кралският дворец ще бъде затворен за обществеността. В Тронната зала ще бъде отслужена кратка религиозна служба, а в 10.55 ч. ковчегът ще бъде качен на катафалка на площада на Кралския дворец. Там ще има религиозна и военна служба. Близо 300 военни - три почетни отряда от сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, един почетен отряд ученици от Националния военен колеж "Димитрие Кантемир", военни от 30 бригада "Михай Витязул" и представителна музика от министерството на отбраната ще осигурят караул на катафалката.

В 11.30 ч. ще се оформи погребална процесия към Патриаршеската катедрала, която ще премине пеша по няколко от основните булеварди в Букурещ. В Патриаршията ще бъде отслужена погребална служба, а след това кортежът ще се отправи към кралската гара Бъняса и ще потегли към Куртя де Арджеш. Там траурната процесия ще продължи до Новата архиепископска и кралска катедрала, където в 18.40 часа ще се състои религиозната погребална церемония.

Крал Михай ще бъде изпратен в последния си път с 21 топовни салюта. Кралският двор на Румъния съобщи, че на погребението ще присъстват представители на кралските фамилии на Великобритания, Швеция, Испания, Белгия, Йордания, Люксембург, Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Прусия, Италия, Португалия. Ще присъстват и представители на императорските фамилии на Русия, Австрия, и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем тона лед пристигнаха за „Русе Айс фест“
Седем тона лед пристигнаха за „Русе Айс фест“
Военен самолет транспортира 16-годишно момче за спешно лечение в Германия
Военен самолет транспортира 16-годишно момче за спешно лечение в Германия