НОВИНИ

Румънският посланик представи приоритетите на европредседателството

Румънският посланик Йон Гъля коментира ролята на страната му в преговорите за Брекзит по време на европредседателството. По думите му, основната задача е запазването на единството на 27-те страни членки, както и анализ на всички варианти и решения при Брекзит.

Айше Сали
от Айше Сали
18:27, 16.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

При представянето на приоритетите на румънското европредседателство посланикът на страната у нас изрази съжаление за решението на Британския парламент да отхвърли споразумението за Брекзит на Тереза Мей.

Йон Гъля, посланик на Румъния: Започнахме с ясната идея, че Брекзит се харакатеризира с голяма несигурност. Най-важното за нас е да запазим единството на 27-те страни-членки, които показаха, че са коректни и силни в хода на този процес. За съжаление снощният резултат може да затвърди вероятността да няма споразумение с Обединеното кралство за напускане на ЕС, но в процеса на преговори 27-те страни са доказали, че отворени за решения, които са приемливи и за двете страни.
;

Бившият министър на Българското председателство сподели нашия опит и препоръча по-активно обсъждане на важните въпроси с бизнеса и с гражданското общество. Тя определи дебата за бъдещето на Европа като една от най-важните задачи пред Румъния.

Лиляна Павлова: Дадохме старт на този дебат, дадохме старт и на преговорите за многогодишната финансова рамка, но именно пикът на този дебат е в ръцете на румънското председателство.

Според Лиляна Павлова, задачата на Румъния ще бъде трудна и заради малкото време до евроизборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Предимството на F-16 е, че няма възможност за скрити разходи
Цветан Цветанов: Предимството на F-16 е, че няма възможност за скрити разходи
Общината ще доставя лекарства на болни в Бобошево
Общината ще доставя лекарства на болни в Бобошево