НОВИНИ

Русия строи военна база в Палмира?

Напрежение заради подозрения, че Русия строи военна база в древния град Палмира. Сирийски опозиционни и американски неправителствени организации изразиха тревога, руското военно министерство опроверга.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:09, 18.05.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Американската неправителствена организация "Инициативи за културно наследство" публикува сателитни снимки от последните 2 месеца, на които се вижда как след превземането на Палмира през март в района на Северния Некропол са издигнати военни съоръжения. В началото на май там се е появила и хеликоптерна площадка.

Майкъл Данти, Американско училище за ориенталистки изследвания: Когато един от нашите учени - д-р Сюзан Паначо, прегледа сателитните снимки, забеляза, че в северните части на района руснаците са построили база с асфалтови пътища към нея. Става въпрос за достатъчно голяма база, с голям брой техника в района на Северния Некропол. Това е чувствителен район на Палмира от археологическа гледна точка.

Специализираното военно издание "Джейн'с" също говори за база със сгради от контейнери, с палатки, полева кухня, сателитни комуникации, БТР-и, както и противовъздушна система "Панцир - ЕС1".

Руското военно министерство отрича - не ставало въпрос за база, а за временен лагер, използван от частите, разминирали Палмира. Но така или иначе учените виждат опасност за историческите ценности.

Майкъл Данти, Американско училище за ориенталистки изследвания: Тежката техника, разполагането на ПВО системи, паркинги, казарми за войниците - всичко това изисква изменения на мястото. Било то изграждането на бетонни колони, асфалтови пътища или вертолетни площадки.

В Дамаск са доволни от руското присъствие в Палмира заради близостта в района на групировки на "Ислямска държава". Според специалисти от ЮНЕСКО, обаче, ако военното съоръжение се намира в защитената историческа зона на Палмира, това е в нарушение на международните договорености за опазване на историческото и културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов мощен кран на порт Варна Запад
Нов мощен кран на порт Варна Запад
По-голям трибагреник на границата с Турция
По-голям трибагреник на границата с Турция