НОВИНИ

Кралица Елизабет II очерта целите на правителството

Кралица Елизабет II произнесе традиционната си годишна реч пред британския парламент. Изненадващо акцентът беше реформата на затворите, а не послание за предстоящия референдум за членство в Европейския съюз.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:05, 18.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

За 65-ти пореден път Елизабет II очерта законодателната програма на правителството за следващата година. На фона на ожесточения дебат ЗА и ПРОТИВ, кралицата представи социален план за хората в най-неравностойно положение, коментираха анализатори.

А консервативното правителство на Дейвид Камерън беше обвинено, че използва речта, за да печели гласове в своя полза в кампанията си против Брекзит. Опозицията твърди, че важните въпроси в годишната програма са изместени от незначителни законопроекти. Показателно, според критиците на Камерън е, че е отложено приемането на нормативен акт, който гарантира, че законите приети от британския парламент ще тежат повече от тези на Европейския съюз.

Кралица Елизабет II: "Моето правителство ще използва възможността за засилване на икономиката, за да гарантира сигурност на работещите, да увеличи шансовете за хората в най-неравностойно положени и да укрепи националната сигурност".
;

Борбата с екстремизма и радикализацията, намаляване на сроковете при осиновяване и въвеждане на данък за безалкохолни напитки от Април 2018 са част от общо 21 законодателни предложения. Най-сериозен интерес предизвика предложението за безпрецедентна а реформа в управлението на затворите, нещо, което не се е променяло Викторианската епоха.

Предвижда се автономия на 6 затвора в Англия и Уелс и много по-либерални правила за затворниците. Политолози напомнят, че в случай на отрицателен вот на референдума на 23-ти юни Дейвид Камърън може да не е премиер буквално до седмици и заложеното в годишната програма, очертана от кралицата, може да остане само на хартия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте отговорите на матурата по Български език и литература
Вижте отговорите на матурата по Български език и литература
Какви са приоритетите на новия социален министър Зорница Русинова
Какви са приоритетите на новия социален министър Зорница Русинова