НОВИНИ

Руска телевизия пусна запис на разговор между Юлия Скрипал и нейна братовчедка

В телефонен разговор с роднина, излъчен по Руската държавна телевизия, Юлия Скрипал твърди, че тя и баща й са добре и без непоправими щети за здравето им. По-късно тя за първи път коментира публично инцидента в изявление, разпространено от полицията. Юлия сподели, че силите й се възвръщат с всеки изминал ден и помоли за спокойствие, докато трае възстановяването. Москва днес напуснаха 60 американски дипломати, изгонени от Русия заради дипломатическата криза. По искане на Русия Съветът за сигурност се събира тази вечер по британските обвинения срещу Москва.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:15, 05.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Всичко е наред, скоро ще бъда изписана, казва Юлия Скрипал на братовчедка си Виктория. Автентичността на разговора, излъчен в програмата 60 минути на телевизия "Росия 1" не e потвърдeна. Обадила се е Юлия от непознат номер, Виктория я разпознава по гласа. Казва ѝ, че ако утре получи виза, в понеделник ще я посети. Юлия отговаря, че няма да ѝ дадат виза.

Юлия: Знаеш какво е положението тук. Всичко е наред, всичко се оправя.
Виктория: Ясно! Баща ти добре ли е?
Юлия: Всичко е наред сега си почива, спи. Със здравето ни всичко е наред, няма нищо непоправимо. Скоро ще ме изпишат.

Снощи Москва загуби вот в Организацията за забрана на химическото оръжие за начало на паралелно разследване с нейно участие по случая "Скрипал". Външият министър Сергей Лавров днес отново обвини Лондон и Вашингтон за кризата.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Така нареченото дело "Скрипал" стана измислен или инсцениран предлог за неоснователно масово изгонване на руски дипломати не само от Съединените щати и Великобритания, но и от редица други страни, на повечето от които ръцете просто бяха извити.

Като част от ответните мерки на Москва днес страната напуснаха 60 американски дипломати. Междувременно британският външен министър Борис Джонсън обвини лидера на опозицията Джеръми Корбин, че играе играта на Русия. Поводът е призиви на лейбъристите първият дипломат да бъде разследван за подвеждане на общественото мнение по случая "Скрипал".

Въпросът беше повдигнат, след като лабораторията в Портън Даун обяви, че не може да установи точния източник на токсина. Лондон трябва да даде доказателства за руската връзка, заяви координаторът на германското правителство за Русия Гернот Едлер и отбеляза нарастващия натиск над кабинета на Тереза Мей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал и ЦСКА Москва играят в Лондон на фона на дипломатическата криза
"Арсенал" и ЦСКА Москва играят в Лондон на фона на дипломатическата криза
Щети по овошките, ягодите и малините в Поповско
Щети по овошките, ягодите и малините в Поповско