НОВИНИ

САЩ активираха противоракетен щит в Европа от база в Румъния

Съединените щати активираха в Румъния първата наземна станция от Европейския противоракетен щит, критикуван силно от Русия като заплаха за сигурността й. На церемонията присъстваха висши представители на Пентагона и НАТО, както и помощник държавният секретар на САЩ Франк Роуз. Утре той ще открие строителството на такъв комплекс в Полша, а на 16-ти и 17-ти май ще бъде и в София.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 12.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Комплексът за противоракетна отбрана в Румъния е приведен в оперативна готовност, обяви шефът на НАТО Йенс Столтенберг. Системата е в бивша база на 180 километра от Букурещ и на 40 километра от българската граница. От 2013 година Съединените щати са инвестирали там 800 милиона долара за радар и ракети-прехващачи ЕсЕм-2. Западът подчертава, че целта е противодействие срещу страни като Северна Корея и отрича насоченост срещу Русия.

Робърт Уорк, заместник-министър на отбраната на САЩ: Този обект е предназначен за противодействие на балистични ракети със среден и голям радиус на действие, не срещу ракети с малък обхват, които идват основно от Близкия изток.

Системата Иджис прихваща и унищожава вражески ракети в Космоса преди завръщането им в земната атмосфера.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: От тук или от Полша не можем да сваляме руски междуконтинентални ракети. Нашата система е срещу заплахи, идващи извън Евро-атлантическия район, подчертавали сме това многократно пред Русия.

Според Москва американските батареи може да стрелят и с крилати ракети, Кремъл обяви, че ще вземе неуточнени ответни мерки.

Мария Захарова - говорител на Министерство на външните работи на Русия: Продължаваме да разглеждаме деструктивните действия на Съединените щати и техните съюзници като пряка заплаха за международната и регионалната сигурност и стабилност, което усложнява допълнително стратегическата обстановка в Европа.

За мнозина в румънското градче Девеселу с три хиляди жители идването на противоракетната база е исторически шанс.

Емил Прока - жител на Девеселу: Чакаме американците от 50-60 години. Нашето поколение има шанса да ги посрещне. През страната ни са преминали турци, австро-унгарци, руснаци, всички са оставили черни следи. Сега по мое и общо мнение има някой, с който имаме добро сътрудничество.

Сътрудничеството има напълно реални измерения.

Kaтарина Пуне: Американските войници дойдоха и направиха детски градини, инвестираха в инфраструктура, построиха училище.

Утре на специална церемония в Полша започва изграждането на друга наземна станция от системата Иджис. Базата в Редзиково край Балтийско море ще влезе в действие пред 2018-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов устройствен план спасява Дядо Славейковото място
Нов устройствен план спасява "Дядо Славейковото място"
Научната фантастика в реалността: Показаха първия свръхзвуков влак
Научната фантастика в реалността: Показаха първия свръхзвуков влак