НОВИНИ

Северна Корея е готова да преговаря със САЩ

Северна Корея е готова да преговаря със САЩ по всяко време, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от планираната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това се посочва в изявление на първия заместник-външен министър на Северна Корея пред Корейската централна телеграфна агенция.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:29, 25.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Срещата, планирана за 12 юни в Сингапур, между лидерите на САЩ и Северна Корея няма да се състои. Въпреки взаимните критики обаче и двете страни оставят вратичка за преговори.

"Изразяваме отново готовността си да седнем със САЩ лице в лице и да разрешим проблемите по всяко време и във всякакъв формат". Това заявява първият заместник-външен министър на Северна Корея Ким Ге-гуан.

Едностранното решение на САЩ показва колко сериозна е неприязънта между двете страни. Това само подчертава спешната нужда от среща между лидерите им, за да се подобрят враждебните отношения, добавя той в изявление пред Корейската централна телеграфна агенция.

;

От своя страна, Вашингтон е категоричен, че Пхенян не спазил серия от обещания и прекратил директната комуникация. По думите на американски официален представител, пожелал анонимност, севернокорейските представители не се появили на срещата за планиране на разговорите в Сингапур миналата седмица. В писмото си до Ким Чен-ун обаче американският президент споделя усещането, че между двамата е започвал да се очертава чудесен диалог и изразява надежда някой ден двамата да се срещнат.

;

Редица лидери изразиха съжаление от решението на САЩ. Сред тях южнокорейският президент Мун Дже-ин, британският премиер Тереза Мей и руският президент Владимир Путин.

На този фон бяха разпространени кадри, които показват разрушения ядрен полигон "Пунгери". Според севернокорейците няма изтичане на радиоактивни вещества при тези действия, нито има негативно отражение върху околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нов водопровод ще реши проблема с калната вода в село Плетена
​Нов водопровод ще реши проблема с калната вода в село Плетена
Годишно събрание на БЧК
Годишно събрание на БЧК