НОВИНИ

Северна Корея е извършила кражба на онлайн криптовалути

Според източници в шпионската агенция на Южна Корея, Северът е извършил няколко онлайн грабежа на криптовалута от южнокорейска борса за вируталните пари, предаде BBC. Крадците са взели и личната информация на 30 хиляди души.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
17:14, 16.12.2017
Чете се за: 00:24 мин.
Още
северна корея извършила кражба онлайн криптовалути

Откраднатата криптовалута е на стойност 7 милиона долара, но се смята, че в момента тя е на стойност 82,7 милиона. Става дума за популярната криптовалута биткойн и широкоразпространената в корея битхъмб.

Според южнокорейски анализатори, Северът е атакувал криптовалутите, за да избегне финансовите санкции, които му бяха наложени заради ядрената програма.

;

Твърди се, че атаката е извършена февруари тази година, когато е бил атакуван домашният компютър на служител на битхъмб, но кражбата е разкрита през юни.

Според националната разузнавателна служба на Южна Корея е извършена още една атака през септември и една атака през октомври, която е била осуетена.

В момента виртуалните криптовалути не се регулират от финансовите власти на Южна Корея, но те се заканват, че ще увеличат регулациите върху тях, припомня BBC.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български политици на годината станаха четирима евродепутати
Български политици на годината станаха четирима евродепутати
В „Плюс това“: Румънка рисува върху пясък
В „Плюс това“: Румънка рисува върху пясък