НОВИНИ

Биткойн мания: Какво да знаете, преди да инвестирате в криптовалути

Биткойн манията продължава. Курсът на криптовалутата, която мнозина наричат „дигитално злато“, вчера премина границата от 11 500 долара и достигна нов рекорд. Междувременно инвеститори от цял свят и България се включват в проекта с мечта да станат богати. Много от тях обаче може да останат разочаровани.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
08:30, 05.12.2017
5601
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Биткойн - първата децентрализирана криптовалута. Тя няма физическо копие. Тези монети са просто илюстрация. Всеки може да изпрати виртуалните пари до другия край на света по електронен път. А системата се поддържа от множество компютри, които следят всяка трансакция.

Биткойните се добиват чрез процес, наречен „копаене“. При него компютри се състезават да търсят отговори на математически задачи, за което са възнаградени от системата. Работата им харчи сериозно количество електрическа енергия. Без миньорите системата би пропаднала и изгубила цялата си стойност, както обясняват Владислав Драмалиев и Цветослав Цавеч по време на форум на „Инвестор.бг“.

Владислав Драмалиев, основател и директор на Фондация „BitHope“: Вече е трудно всеки да копае биткойн, тъй като е необходимо да имате много тясно специализиран хардуер, който се закупува само от няколко производителя по света. Просто не е изгодно да го правите по този начин. Затова повечето хора се включват към т. нар. „басейни“.

В басейните миньорите обединяват силите си, а получената обща награда се разпределя. Друг вариант да придобиете биткойн е просто да си го купите. За да използвате виртуалната монета, трябва да притежавате частния й ключ, който е под формата на тайно число.

Владислав Драмалиев, основател и директор на Фондация „BitHope“: Ако го загубите частния ключ, няма кой да ви възстанови биткойна, той остава заключен завинаги, тъй като зад биткойн не стои определена държава, институция, група от хора или компания.

Тази независимост е както предимство, така и недостатък. Виртуалните валути са се устремили към революция в икономиката. Интересът към тях се покачва главоломно всеки ден. Скокът в цената на биткойн привлича много инвеститори с мечта да забогатеят. Внезапен срив на курса обаче е способен да охлади желанието им.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант: Историята не е виждала такъв ръст и рано или късно ще има някаква корекция на цената. Хората, за съжаление, не са подготвени да инвестират в такъв рисков инструмент..

И в България много потребителите вече активно копаят биткойн. Но икономисти казват, че покупко-продажбите с него все още са пренебрежимо малко.

Благовест Белев, основател на Българска биткойн асоциация: Дали биткойн ще успее в това, което е започнал, не мога да кажа. Има много голям шанс да стане, но и много голям шанс да се провали.

Дори проектът биткойн да пропадне обаче, има стотици други криптовалути, готови да заемат мястото му под светлината на прожекторите.

Поправка: Декември 5, 2017

В репортажа имената на събеседниците са изписани в погрешен ред. Първият представен събеседник е Владислав Драмалиев, вторият е Благовест Белев, а третият е Цветослав Цачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Свети Сава
Почитаме Свети Сава
Проф. Григор Горчев: Злоупотребата с лекарства е факт
Проф. Григор Горчев: Злоупотребата с лекарства е факт