НОВИНИ

Северна Корея ще е основният акцент в последния ден от форума в Манила

Засилени мерки за сигурност във филипинската столица Манила преди последния ден от международния форум с участието на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Основен акцент в разговорите е Северна Корея.

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 07.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Днес ще се проведе среща на външните министри на държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и колегите им от над 10 други държави, сред които САЩ, Русия, Китай и Япония. Специален акцент в разговорите ще бъде Северна Корея.

Агенция Франс прес съобщи за среща между външните министри на Северна и Южна Корея. Според информацията по време на кратка среща ръководителката на външнополитическото ведомство на Южна Корея е призовала Пхенян да приеме предложението ѝ за диалог, но според агенция Йонхап, севернокорейският ѝ колега е репликирал, че на предложението липсва искреност.

Президентите на Южна Корея и на САЩ се уговориха в телефонен разговор страните им да оказват максимален натиск и да налагат най-строги санкции на Северна Корея заради ядрената ѝ програма.

Телефонният разговор тази нощ между двамата е продължил един час. Те са обсъдили неотдавнашното изстрелване от Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета. Двамата лидери са изразили задоволство от приетата единодушно от Съвета за сигурност резолюция за Северна Корея. Те са заявили, че страните им изцяло ще прилагат всички резолюции, отнасящи се за Пхенян и са призовали международната общност да стори същото.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не е отишъл на вечерята на външните министри на страните от АСЕАН снощи, защото на нея е присъствал севернокорейският външен министър. Все пак на вечерята САЩ са били представени от помощник държавния секретар за Източна Азия и Тихоокеанския район Сюзън Торнтън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще удостои с орден Стара планина посланика на Германия у нас
Президентът ще удостои с орден "Стара планина" посланика на Германия у нас
Най-малко 11 души са убити при нападение на католическа църква в Нигерия
Най-малко 11 души са убити при нападение на католическа църква в Нигерия