НОВИНИ

Ще има ли последствия за българския бизнес след Брекзит?

Всяка трета фирма у нас е притеснена от последствията от Брекзит и очаква негативно влияние върху бизнеса си. Изследването е направено от Търговско-промишлената палата. Доколко оправдани са очакванията на компаниите и какъв ефект може да сполети българската икономика, вижте в репортажа на Илина Бисерова и Николай Райшинов.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Николай Райшинов
18:21, 11.04.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Тази козметична фирма от Пловдив изнася вече 5 години продуктите си за Острова. Бизнесът върви повече от добре, разказва продуктовия ѝ мениджър Лидия Кръстева. Едни от най-големите им партньори са именно във Великобритания. И затова Брекзит крие риск за компанията.

Лидия Кръстева - продуктов мениджър: Засега нямаме нито спадове нито някакви сериозни растежи в износа,но разбира се притеснение винаги може да има, защото просто не знаем какво може да се случи до 1-2-3 години.

Най-голямото притеснение на бизнеса е промяна в законодателството, която да им създаде трудности.

Лидия Кръстева - продуктов мениджър: Ще попречи в една част може би на етикетиране, опаковки, а може би и суровини, разбира се това може и да ни навреди, но в никакъв случай не е причина ние да се откажем от пазара във Великобритания.

За бизнеса най-важното е да се запази липсата на мита. Според икономисти в данъчните ставки промени не се очакват, защото в противен случай Великобритания ще загуби доста икономически партньори.

Десислава Николова - икономист: По някакъв начин ще се търси възможност за запазване на липсата на мита и на нетарифни ограничения пред търговията между континента и Острова, така че от тази гледна точка не мисля, че ще има силни негативни ефекти върху износа на български стоки към Великобритания. Със сигурност ще има ефекти от Брекзит върху икономиката ни, но със сигурност те няма да са значителни.

Великобритания не е сред големите външни партньори за страната ни. Тя заема едва 10-то място по износ на стоки. И затова не се очаква сериозен ефект върху икономиката ни. В Британско-българската бизнес асоциация у нас членуват 150 компании. За момента нито една не възнамерява да прекрати търговията си с Острова.

Джон Мънъри - председател на Британско-българската бизнес асоциация: Не още, твърде рано е. Хората, които са установили бизнеса си тук са по-притеснени какво ще стане утре или вдругиден с техния пазар , отколкото какво ще стане след две години. Британският бизнес не би искал да има каквито и да е ограничения и определено работим по този въпрос.

А Лидия Кръстева казва, че фирмата ѝ би се отказала от британския пазар само, ако законите се променят дотолкова, че станат икономически неефективни. Негативни ефекти все пак се очакват при ограничаването на свободното движение на хора и такива, които искат да работят и учат на Острова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограмотяват възрастни от Симитли по проект
Ограмотяват възрастни от Симитли по проект
Лидерска среща между ГЕРБ и БСП в Народното събрание
Лидерска среща между ГЕРБ и БСП в Народното събрание