НОВИНИ

Швеция и Норвегия удължават граничния контрол с още шест месеца

Властите в Осло са премахнали 166 незаконни лагера, повечето обитавани от българи и румънци. Това съобщи кметът на норвежката столица. По думите му, се увеличават оплакванията от агресивни просяци.Властите в Осло ще похарчат близо 15 милиона норвежки крони - около 1,7 милиона долара за справяне с проблемите с просията и бездомните хора. Освен това, ще поискат от норвежкото правителство да предприеме стъпки за промяна в европейските правила, така че хората, които идват в страната, да бъдат задължени да се регистрират. Швеция и Норвегия решиха да удължат граничния контрол с още шест месеца. Така, паспортният контрол по границите на страните с други държави от Шенгенското пространство за свободно движение ще остане в сила до 11 ноември.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:19, 11.05.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Министърът на правосъдието на Норвегия заяви, че тази мярка е необходима, предвид настоящата миграционна ситуация. В началото на месеца Европейската комисия препоръча на страните членки на Европейския съюз да започнат поетапно отпадане на паспортния контрол по границите в Шенгенското пространство.

Заради оставащите в Гърция голям брой нелегални имигранти обаче тя разреши контролът да получи последно удължение с още половин година. Такава мярка предприеха Австрия, Германия, Дания и Швеция, както и Норвегия, която не членува в Евросъюза, но е част от Шенген. През 2015 година в Швеция, чието население е близо 10 милиона души, дойдоха над 160 хиляди мигранти. Това е най-високият брой в Европа на глава от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православната църква чества двамата равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий
Православната църква чества двамата равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий
Президентът на Македония отказа да връчи мандат за съставяне на правителство
Президентът на Македония отказа да връчи мандат за съставяне на правителство